Opskrifter

Christinas jomfruhummerhaler i honning vinagraitte... (de mest lækre af alle)


4-6 personer som stor forret


Ingredienser:

 

800 gram - 1 kg. jomfruhummerhaler, rengjorte

3-6 fed knust hvidløg, alt efter lyst

2-3 spks. sennepskorn

3-4 spks. honning

1-2 spks. balsamico eddike

3-4 spks. limejuice (citron kan bruges i en snæver vending)

1/2-3/4 kop extra jomfruolivenolie

40 gr. smør

en portion frisk dild (persille kan anvendes)

Hjemmebagt  rustikt brød til serveringen.



Fremgangsmåde:

 

Rengør hummerhalerne og klip dem op i ryggen (altså i skallen)

 

Klargør "sovsen":

Hæld hvidløg, sennep, honning, eddike, limejuice og olivenolie i en kasserolle, tilsæt smør og bring i kog.

 

Herefter varmes en let olieret pande op og steg hummerhalerne ved stærk varme til de er lyserøde og møre.

 

Hæld sovsen over hummerhalerne, og servér i panden med frisk dild/persille som pynt. Servér straks med friskbagt brød.  Husk at sætte et par "våde karklude" (rene) på bordet i en lille skål, således at gæsterne kan få tørret deres fingre. Husk også en skål til skalresterne.


Mortens  nemme jomfruhummere

med krydderurter og hvidløg



4 personer som forret


Ingredienser:


12 hele jomfruhummere

Saften af en citron

4-6 fed knuste hvidløg

En god portion hakket persille (5-6 spks.) NB: Fås ved en af boderne på Læsø til en beskeden pris.

Hakket dild (2-3 spsk.)

6 spks blødt smør

Salg og peber

Citronbåde (usprøjtede) til pynt

Godt hjemmebagt (eller hjemmebragt) bød


Fremgangsmåde:


Skyl og og pil jomfruhummerne. Skær med en skarp kniv, eller klip med en saks et snit langs ryggen af jomfruhummeren fra hoved til hale, og fjern tarmkanalen (hvis du er usikker på hvordan, så bed os vise dig...)


Rør citronsaften sammen med hvidløg, krydderurter og smør til en lækker pasta og smag den til med lidt salg og peber, måske med en sjat olivenolie.  Hæld denne pasta over jomfruhummerne og fordel den – lad dem efterfølgende marinere og hvile i min. 30 minutter.


Steg jomfruhummerne under en forvarmet grill (ovn) med medium varme (180-200 grader) i ca. 5-6 minutter (eller brug kuglegrillen). Kan også steges på en pande, hvor du varmer panden op, og steger jomfruhummerne i krydderblandingen.


Over på en tallerken, og server dem varme med skyen hældt over.

Husk citronbåde, hjemmebagt brød og gerne en let salat.


God fornøjelse!


Vi har med tak lånt et par gode opskrifter fra Helle Brønnum Carlsens bog "Vore somre i paradis" (udkommet foråret 2019, Muusmans forlag):

Fotografier og opskrifter venligst stillet til rådighed af forlaget, forfatteren og fotograf John Bendtsen. 


OVNSTEGTE HAVTASKEKÆBER

med beurre blanc og stenbiderrogn

 

4 PERSONER

8-16 havtaskekæber afhængigt af størrelsen

Læsøsalt og friskkværnet peber

15 g smør

1 dl hvidvin

1 løg

50 g smør

100 g stenbiderrogn

Krydderurter

 

Fremgangsmåde: 


Læg havtaskekæberne i et ildfast fad, drys med salt og peber, læg små smørklatter over og hæld hvidvin ved. Pil løget, skær i mindre stykker og læg dem ved. Sæt fadet i ovnen ved 210 grader i 8 minutter.

 

Hæld væden i en blender og blend med små tern af smør. Kom det meste af stenbiderrognen i saucen og hæld ved kæberne. Top op med rogn og krydderurter. Giv kartofler eller brød til, så den gode sauce kan blive suget op.

 

PERSILLESUPPE

med jomfruhummer

 

4 PERSONER

– forret

 

16 kogte jomfruhummerhaler

8 dl reduceret jomfruhummerfond

2 små bundt persille

2 dl piskefløde

Læsøsalt og friskkværnet peber

 

TILBEHØR

Brød

 

Blend lidt af suppen (varm, men ikke kogende) med skyllet, hakket persille uden stilke, til suppen er helt lysegrøn. Smag til med fløde salt og peber. Nu er det op til dig, om suppen skal sies eller være mere grov. Anret i skåle og læg hummerhaler heri ved servering. Giv brød til og smuldr evt. lidt brød i suppen, om du synes.

 

JOMFRUHUMMER

– om at koge og røve og lave fond

2-3 PERSONER

+ rester til en af de næste retter

 

1 kg jomfruhummerhaler

2 l vand

2 spsk salt

 

Begynd med at pille “a røvstreng” ud af jomfruhummerne. Det er tarmen, hvori der er sand. Grib den midterste haleflap drej rundt og træk forsigtigt, så kommer tarmen med ud. Knækker den, er det ikke frygteligt, bare lidt mere knasende.

 

Bring vand og salt i kog. Kom jomfruhummerne i gryden, og så snart vandet begynder at boble (ca. 90 grader), tager du jomfruhummerne op. Gem vandet.  Når du så har spist dig stopmæt i hummerhaler med dilddressing, citron, ølandsflutes og et godt glas Grüner Veltliner, piller du også de sidste haler, du ikke kunne spise og bruner alle skallerne i en gryde i lidt olivenolie. Når der dufter af hummerskal i hele køkkenet, hælder du lidt hvidvin ved og så det gemte kogevand. Kog i 15 minutter, mens du hakker løs på skallerne i gryden. Jo mere du hakker, jo mere smag til suppen. Sluk og si suppen. Kog den yderligere ind til ca. det halve og frys den i en bøtte. Frys også de sidste jomfruhummerhaler, så har du næsten alt, hvad du skal bruge til en risotto. 

KONTAKT OS

Havnepladsen 3,

9940 Vesterø,

Læsø


jenka98@godmail.dk



4021 9175

LOKATION

FØDEVARESTYRELSENS

KONTROL-RAPPORT

ÅBNINGSTIDER

 Åbningstider: 


Se vores Facebook side, eller se åbningstiden på skiltet i døren